Csoport neve: Maat

Feladat sorszáma: 2.

Feladat címe: Hálózati felügyeleti szoftver


Szótár
Gyakorlatvezető::

WAGNER GYÖRGY


Csoport tagok:


Imre Mihály

G-3S8

imre@iit.uni-miskolc.hu

Fazekas Lajos

G-3S1D

fazekas@iit.uni-miskolc.hu

Kis Simonka József

G-3S8

kis2@iit.uni-miskolc.hu

Szűcs Tamás

G-3S8

szucs3@iit.uni-miskolc.hu


2006. március 10.


Történet


Dátum

Verzió

Leírás

Szerző

2006. 03. 24.

1.0

Kezdeti verzió

Fazekas Lajos, tag


Szótár

Java
A Java egy objektumorientált programozási nyelv, amelyet a Sun Microsystems fejlesztett ki a 90-es évek folyamán. Bár a nyelv neve kezdetben Oak (tölgyfa) volt (James Gosling, a nyelv atyja nevezte így az irodája előtt növő tölgyfáról), végülis Java néven vált ismertté. A Java szó a Sun Microsystems védjegye. Ennélfogva engedélye nélkül más nem használhaja más által kifejlesztett termékek megjelölésére még pl. Java-szerű stb. összetételekben sem, mert ez a védjegyjogosult jogaiba ütközik.

Böngésző
Webböngészőnek vagy böngészőnek (angolul browser) nevezzük azon programokat, melyekkel az interneten található tartalmakat – legtöbbször weblapokat – lehet megtekinteni, illetve az Interneten át elérhető szolgáltatásokat használni.

WiFi
Wi-Fi (úgy is, mint WiFi, Wifi vagy wifi), a Wireless Fidelity rövidítéséből – az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt megvalósító szabvány. Irodákban, nyilvános helyeken (repülőtér, étterem, stb.) megvalósitott vezeték nélküli helyi hálózat, aminek a segítségével a látogatók saját számítógépükkel kapcsolódhatnak a világhálóra.

Architektúra
A számítógéparchitektúra a számítógépnek vagy annak processzorának rendszertechnikai felépítése, osztályba sorolása.A rendszertechnika a számítógépek egységeinek (CPU központi egység, memória, ki/beviteli egység, perifériák, operációs rendszerek, stb.) összekapcsolódási, vezérlési, működési módjával foglalkozik. Rendszertechnikai szempontból a központi egység például lehet egy- vagy több processzoros, CISC vagy RISC utasításkészletű, egy- két- vagy többcímű. A műveleteket 8, 16, 32, 64 bites adatokkal végzi. A memória lehet mágneses vagy félvezető, különféle címzési rendszerű (lap, szegmens, stb.) szó- vagy byte szervezésű, egyszeres- vagy többszörös hozzáférésű, különböző memóriabusz vezérlési módú. A ki/beviteli egység lehet csatorna (soros vagy multiplex) vagy felfűzött módú, vagy mindkettő egyszerre, a megszakítási rendszerek alapján is osztályozható.

erőforrás
Az erőforrás értelme a számítástechnikában megközelíthető a két alábbi szempont szerint is: hardver alapú, vagy szoftver alapú. A hardver alapú erőforrás azon hardverek kapacitásának összessége, ami egy adott feladat elvégzésére éppen rendelkezésünkre áll, s azt az operációs rendszer rendelkezésünkre is bocsátja. Ugyanakkor szoftveres értelemben az erőforrás jelenthet egy olyan alkalmazást/programot, amit az elvégzendő feladat megoldása éredkében eredményesen felhasználhatunk.

tudásbázis
A tudásbázis egy adott problémakör kérdéseit és az azokra vonatkozó válaszokat, megoldásokat összefoglaló rendszer. Egyaránt lehet számítógépes (pl. adatbázis, szakértőrendszerek, stb...), papíralapú, vagy csupán emberi emlékezetben/emlékekben tárolt.

diagnosztika
Diagnosztika alatt azon feladatkört értjük a számítástechnikában, amely során egy adott számítógép, vagy számítógép rendszer állapotjelzőit monitoroztatják, megvizsgálják, esetlegesen beavatkoznak azok változásaiba. Állapotjelzők lehetnek többek között: a memória telítettsége/kihasználtsága, cpu kihasználtsága, a háttértárak partícióinak kihasználtsági szintjei, egyes hardverelemek és zónák hőmérsékleti adatai, de ide tartozik a rendszert egyidőben igénybevevő felhasználók száma, vagy a felhasználók által indított processzek száma és erőforrásigénye is.

adminisztráció
Az adminisztráció egy számítógép, vagy számítógépes rendszer üzembentartójának feladata, melynek során sokrétű feladatokat lát el, mint például: felhasználók felvitele a rendszerbe, meglévő felhasználók munkakörnyezetének beállítása, karbantartási feladatok ütemezése, vagy elvégzése, a rendszer biztonságának fenntartása, stb...

Távoli felügyelet, távoli adminisztráció
Az adminisztráció azon változata, amikor az üzembentartó a fentebb említett feladatokat nem a helyi gépen (ami előtt ül) hajtja végre, hanem egy másik, számítógépet felhasználva egy olyan hálózaton keresztül jelentkezik be a célszámítógépre, ami azzal fizikailag összeköttetésben van (internet, vagy intranet) és a célszámítógépen a bejelentkezés lehetővé van téve.

nyilvános terminál/információs terminál
Olyan célszámítógép, amelyet az üzemeltetője olyan helyekre telepít, ahol sok ember megfordul és ezen emberek felmerülő kérdéseire a terminál nagy valószínűséggel választ tud adni. Tipikus felhasználási területek: egyetemi információk, menetrendek, tudakozók, egészségügyi intézmények.
plugin
plug-in : beépülő modul. Egy adott szoftverbe vagy hardverbe opcionálisan beépíthető, annak képességeit bővítő vagy módosító kiegészítő modul.

disztribúció:
olyan összeállítás, mely egy felhasználásra kész Linux alapú operációs rendszert, és ahhoz tartozó, válogatott programokat tartalmaz. A disztribúcióknak gyakori eltérései:
verziószám:
A készítők a termék fejlesztése során a verziószám növelésével jelzik az előrehaladás folyamatát. A számozás tipikusan 0.1-ről indul, és az 1.0 verziószámot az első hivatalos kiadás alkalmával éri el. Ezek után a kisebb fejlesztéseket a másodverziószám növelésével (pl.:1.1), míg a jelentős változtatásokat az elsődleges verziószám változatatásával (pl. 2.0) szokás jelezni.

quota
Kvóta. A kvóták kiosztásának célja annak megakadályozása, hogy egy rosszult megírt, vagy rosszindulató program, esetleg felhasználó egyes erőforrásokat kisajátíthasson, és így a rendszer működését veszélyeztethesse.

shell script
Az operációs rendszerekhez tartozik a felhasználóval (interaktív) kapcsolatot tartó parancsértelmező. A legegyszerubb shellek csak annyit tudnak, hogy egy tetszőleges programot el tudnak indítani (például azt a programot, amelyiknek a nevét a felhasználó a billentyűzeten beadta). A bonyolúltabb shellek pedig akár egy komplett programnyelvet nyújtanak a programozó számára (ilyen shell például a REXX, vagy a UNIX shelljei).

kliens
A kliens olyan alkalmazás, amely valamely más alkalmazáshoz társulva adatokat szolgáltat és/vagy azokon manipulál. Önmagában hasznavehetetlen, mert nincs információforrása, amiből merítsen.
agent
Az agent egy háttérben futó alkalmazás, amely elosztott rendszerek egyes hostjain fut, többnyire valamilyen figyelő, vagy naplózó feladatot lát el. Rokonságban áll a linuxban használt démon kifejezéssel, vagy a Windows alapú rendszerekben a szolgáltatás fogalmával.